Obyvatelia v niektorých častiach mesta sa sťažujú na zlý TV signál

07.01.2010 Prešov

Obyvatelia viacerých lokalít mesta Prešov majú od začiatku roka zhoršený príjem televízneho signálu alebo vôbec nemôžu sledovať vysielanie niektorých staníc.
Dôvodom je vypnutie pilotnej prevádzky DVB-T, ktorá do konca decembra šírila v meste digitálny televízny signál z monobloku prešovskej nemocnice.
Majiteľ jedného z rodinných domov pod Kalváriou povedal, že pre zlý signál, ktorému bránila konštrukcia susednej budovy, sa pred dvoma rokmi rozhodli kúpiť televízor so zabudovaným DVB-T prijímačom.
\"Na príjem signálu nám stačila izbová anténa a výrazne sa to zlepšilo a navyše sme mohli sledovať aj ďalšie stanice, ktoré cez klasickú anténu nešli. Od nového roka chytáme len tri programy aj to v zlej kvalite, \" dodal.
O tom, že od januára spustí digitálne vysielanie iná spoločnosť, síce vedel, ale myslel si, že bude potrebné iba preladiť kanál. Žiadne podrobnejšie informácie o tom, čo treba urobiť sa podľa neho nikde neobjavili.
\"Káblovka tu nie je. Teraz neviem, či mám čakať, kúpiť si strešnú anténu alebo si zadovážiť satelit, \" hovorí nespokojný Prešovčan. Podobné problémy majú aj obyvatelia iných mestských častí a preto uvažujú o zakúpení satelitných prijímačov.
Takýto záujem potvrdil aj Karol Langer, spolumajiteľ firmy, ktorá sa v Prešove zaoberá ich predajom. Dodal, že väčšinou však ľudia prichádzajú, aby získali informácie. Mnohí si vraj pred Vianocami kúpili DVB-T zariadenia a tie im teraz nefungujú. \"Radíme im, aby si skúsili pretočiť antény na vysielač smerom na Košice alebo na Bardejov, lebo tí čo mali izbové antény, tí vôbec signál nechytajú, \" konštatoval Langer.
Komerčnú prevádzku DVB-T na Slovensku spustila 22. decembra minulého roka spoločnosť Towercom, a. s. Jej marketingový manažér Michal Šuran dnes pre TASR uviedol, že bol oživený signál prvého multiplexu digitálneho terestriálneho vysielania, ktorý je dostupný pre 80 percent obyvateľov Slovenska.
„Rád by som zdôraznil, že sme žiadny doterajší spôsob šírenia TV signálu neobmedzili. Analógové terestriálne vysielanie je plne v prevádzke a pre 80 percent obyvateľstva sme ako alternatívu pridali aj možnosť príjmu digitálneho terestriálneho vysielania DVB-T, \" konštatoval Šuran s tým, že pôvodná pilotná prevádzka slúžila na testovacie účely a nezakladala žiadny právny nárok na pokrytie presne toho istého územia v rámci riadnej prevádzky.
Šuran zároveň potvrdil, že v súčasnosti evidujú niekoľko sťažností z Prešova, a preto začali s meraniami DVB-T signálu priamo v meste. Spomínané pokrytie je podľa neho kalkulované pre príjem na vonkajšiu (externú) smerovú anténu. Je však dôležité, aby bola nastavená na príjem vertikálnej polarizácie a preto krátky návod pre užívateľov zverejnila spoločnosť na svojej internetovej stránke.
Podľa marketingového manažéra je súčasné pokrytie aktuálne k spusteniu DVB-T na Slovensku a bude sa rozširovať v najbližších mesiacoch. K 31. marcu tohto roka by malo slúžiť 90 percentám obyvateľstva.
 

Vyberte región